ZELENÉ POTRAVINY

Mezi zelené potraviny se řadí Ječmen a Chlorella GW.  Green Ways je česká společnost, díky které máme přístup k těm nejkvalitnějším zeleným potravinám. Prodáváme jen to, co sami kupujeme. Zelené potraviny užíváme už několik let, užívá je celá rodina a samozřejmě i naši domácí mazlíčci včetně Allmy, Meridky a Cary. Za tu dobu máme velkou spoustu osobních zkušeností.

Na prvním místě vnímáme zelené potraviny jako kvalitní, koncentrovanou zeleninu, které je dnešní stravě opravdu nedostatek. Kdo sní podle doporučení asi 500 g čerstvé kvalitní zeleniny a 400 g ovoce? My určitě ne a myslím, že vlastně nikdo, už vzhledem k našim klimatickým podmínkám. Zelené potraviny nejsou ničím jiným než zeleninou, takže jimi přes celý rok doháníme stravovací prohřešky. To, že nejíme dost zeleniny, není zdaleka ten jediný prohřešek. Spoustu věcí o správném a zdravém stravování víme, ale kdo z nás je schopen to denně dodržovat? Proto jsou tu zelené potraviny: zdravé, rychlé, praktické, nenáročné a levné. Je to zelený fastfood pro dnešní dobu. Pro lidi, kteří chtějí od života víc, kteří se chtějí cítit dobře, být dlouho zdravý a vitální, pro ty, kteří chtějí mít zdravé děti, pro ty, kteří chtějí řešit zdánlivě neřešitelné zdravotní problémy a pro ty, kteří vědí, že je třeba stravování posunout. Protože zdravotní stav celé populace je pouze ukazatelem našich jídelníčků. Strava ovlivňuje naše zdraví z 80%, pouhých 20% ovlivňuje prostředí, genetika a další aspekty. Jedno čínské přísloví praví: ,,Otec nemoci je nejistý, matkou je vždy strava.“

 

Mladý ječmen

Jedná se o vylisovanou šťávu z lístků ječmene. Je to vlastně takový zelený fresh džus. Je to enzymatický, živý nápoj plný nejen vitamínů, minerálů, stopových prvků a aminokyselin. Pěstuje se ekologicky v Utahu na ploše vyschlého minerálního jezera. Jen z bohaté půdy může vzejít na živiny bohatá rostlina. Zpracování nepřesahuje 31°C, tak aby byla zachována živost.

 

Chlorella pyrenoidosa

Chlorella je jednobuněčná, sladkovodní řasa zpracovaná do podoby tobolek vzniklých z miliónů buněk řasy. Pěstuje se na Tchaj-wanu kvůli tamním klimatickým podmínkám. Zpracovatelská společnost Tchaj-wan Chlorella je na špičce světového trhu. I Chlorella stejně jako Ječmen je čistý produkt bez pojiv, plniv, konzervantů a dalších přidaných látek.

 

Společné vlastnosti a tajemství působení

Ani ječmen ani chlorella nejsou žádnou novinkou. Ječmen je v podstatě travina a tráva je základ všeho života na zemi. Na trávě žijí krávy, koně a další. Když nabídnete koni čerstvou trávu nebo seno, je jasné, co si vybere. Z trávy mají býložravci vystavěné celé tělo, a to od housenky po slona. A viděli jste někdy například obézní srnku? Tráva je nejbohatší nutriční zdroj a to právě proto, že je základem potravního řetězce. Chlorella je jednobuněčná řasa a řasa je základem života ve vodě. Na řasách vyrůstají zase vodní živočichové a i ona stojí na počátku potravního řetězce. Je tedy logické, že tyto potraviny jsou oproti ostatním nesmírně komplexní a hlavně jsou darem přírody, ne laboratoří.

Zelené potraviny mají vysoký obsah antioxidantů, tzn. ochránců našich buněk. Antioxidanty chrání naše tělo před působením volných radikálů, tím zabraňují vzniku civilizační chorob jako rakovina, cukrovka, kardiovaskulární choroby a další.

Ječmen má vysoký obsah enzymů, což jsou spouštěče všech chemických reakcí v těle, bez nich není možné trávit potravu, dýchat, hýbat se atd. Množství enzymů je omezené, je třeba dodávat jejich velké množství ze stravy. Enzymy ale obsahuje stejně antioxidanty pouze strava přirozená, tepelně neupravená. Enzymy nám dodávají energii, stejně jako pomáhají zažívání a také chrání před civilizačními chorobami.

Chlorofyl, který obsahují obě potraviny, má výborné protivirové, protibakteriální a protizánětlivé účinky. Používá se na hojení ran a taky jako účinný deodorant.

Obě potraviny jsou také zásadotvorné, takže pomáhají vyrovnávat pH těla. V kyselém těle se daří chorobám, v zásaditém těle se zase drží zdraví. Bohužel dnešní populace je spíše silně překyselená, zase díky naší moderní stravě.

Chlorella navíc obsahuje vlákninu obohacenou o sporopollein, takže vyvádí z těla skrz stolici toxické látky a těžké kovy. Chlorellin je výborným přírodním antibiotikem. Účinků je velká spousta, na veškeré podrobnosti zde není prostor.

 

Pokud Vás to bude zajímat podrobněji, není problém domluvit si setkání a o zelených potravinách si popovídat. Ráda se s Vámi setkám a vše vysvětlím.

 

Lenka Kovářová ml., tel. 776 295 538